Koronaohje – Koripalloliiton ohjeistus seuroille harjoittelun ja pelaamisen toteuttamiseen

Koripalloliiton päivitetty ohjeistus perustuu valtioneuvoston, aluehallintaviraston, Olympiakomitean ohjeistuksiin sekä sisäjoukkuepelien (futsal, koripallo, käsipallo, lentopallo, salibandy) yhdessä laatimiin ohjeistuksiin.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen 6.5.2020 mukaisesti urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6.2020 alkaen mahdollistaen harjoittelun ja pelaamisen ulko- ja sisäliikuntapaikoilla.

Tätä Koripalloliiton ohjeistusta on päivitetty 13.8. ja on voimassa toistaiseksi. Ohjeistus on tarkoitettu jokapäiväisen harjoitus- ja pelitoiminnan tueksi. Koripalloliitto seuraa sekä myös edellyttää seuroja seuraamaan viranomaisten ja Olympiakomitean ohjeistuksia mahdollisten muutosten takia.

Yleiset ohjeet

1. Ohjeet on käytävä läpi etukäteen koko ryhmän kanssa sekä huolehdittava, että lasten ja nuorten perheet saavat tiedon ohjeista etukäteen.

2. Noudatetaan Aluehallintoviraston (AVI) linjauksia sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä.

3. Harjoituksiin tai ottelutapahtumiin ei pidä tulla, mikäli henkilöllä on pieniäkään sairauden oireita tai hän kuuluu Covid-19-viruksen kannalta johonkin riskiryhmään.

4. Jos epäillään Covid-19-tartuntaa, on toimittava THL:n ohjeiden mukaan.

5. Suositellaan kaikkea mahdollista liikkumista samaan perheeseen/ruokakuntaan kuuluvien kesken.

6. Seuran järjestämään toimintaan ei pidä ketään yksilöä pakottaa tai painostaa. Valinnan tulee aina olla yksilön itsensä tai yksilöiden itsensä tekemä organisaation (seura) sijaan.

7. Jokainen pelaaja, toimihenkilö ja valmentaja osallistuvat toimintaan omalla vastuullaan ja tämä on tuotava esille pelaajien lisäksi myös pelaajien huoltajille ennen toimintaan liittymistä.

8. Harjoitusryhmät pyritään pitämään mahdollisimman samoina, siten kun se kyseisessä toiminnassa on mahdollista.

Harjoitus- ja pelitilanteeseen saapuminen, valmistautuminen ja poistuminen

9. Lähikontaktien määrä harjoitusmatkoilla pyritään pitämään mahdollisimman pienenä, autolla kuljettaessa harjoitusmatkat tehdään lähtökohtaisesti samoissa autokunnissa. Jalan, polkupyörällä tai muuten henkilökohtaisella kulkuneuvolla kulkeminen on aina hyvä vaihtoehto. Julkisilla matkustettaessa suositellaan THL:n voimassa olevia suosituksia.

10. Harjoituksiin osallistujien suositellaan välttävän pukuhuone- tai muita sosiaalitilojen käyttämistä. Sen sijaan suositellaan saapumista kentälle ja poistumista kentältä suoraan harjoitusvarustuksessa.

11. Kotijoukkue (tai turnauksissa paikalliset joukkueet) pukee pelivarusteet pelikenkiä lukuun ottamatta otteluun lähdettäessä sekä peseytyy ottelun jälkeen kotioloissa aina kun se on mahdollista. Henkilökohtaisia tai joukkueen varusteita, tavaroita ja vaatteita ei säilytetä pukuhuoneissa, mikäli ne eivät ole lukittavissa tai pukuhuoneessa ole lukittavia kaappeja tms. Pukukoppien pesua ja desinfiointia suositellaan käyttökertojen välillä.

12. Harjoituksiin ei saavuta ennen oman harjoitusvuoron alkua, eikä tilaan jäädä myöskään harjoituksen päätyttyä. Eri ryhmien harjoitusvuorojen väliin suositellaan vähintään 5 minuutin siirtymäaikaa.

13. Mahdolliset lämmittelyt ennen pelikentälle pääsyä suoritetaan ulkona, ei esimerkiksi käytävillä.

14. Pallot desinfioidaan tarvittaessa ennen harjoituksen alkua ja harjoituksen jälkeen. Desinfiointiin kannattaa käyttää suihkupulloa ja sopivaa puhdistusainetta (esim. saippualiuos) tai desinfiointiliinoja.

15. Kaikkien osallistujien tulee pestä kädet ennen ja jälkeen tapahtuman harjoitus- tai pelipaikalla riittävällä huolellisuudella. Lisäksi suositellaan käytettävän desinfiointiainetta.

16. Joukkueita edellytetään siistimään vaihtopenkkinsä, keräämään roskat ja ylimääräisten tavarat aina harjoituksensa tai ottelunsa jälkeen.

17. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan harjoitus- tai pelipaikan väliovien pitämistä auki ruuhkien välttämiseksi ja ovenkahvoihin kohdistuvien kosketusten minimoimiseksi.

Harjoittelu ja pelaaminen

18. Suositellaan, että jokaisessa harjoituksessa joukkueella on käytössä desinfiointiainetta käsien desinfiointiin. Ottelutapahtumassa suositellaan desinfiointipisteitä joukkueiden pukuhuoneisiin sekä toimitsijapöydälle.

19. Harjoitus- tai ottelutapahtumissa käytössä olleet liivit tulee pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Suositellaan, että liivi pysyy henkilökohtaisena läpi tapahtuman.

20. Harjoittelutilassa/alueella ei saa olla toiminnan kannalta ei-välttämättömiä henkilöitä (mm. katsojat ja pelaajien vanhemmat). Ottelutapahtumassa eri toimijoiden lukumäärä pidetään tarpeelliseksi katsotussa vähimmäismäärässä.

21. Ottelutapahtuman järjestäjällä on velvollisuus huolehtia katsojien turvavälien säilymisestä ja oikeus rajoittaa katsojamäärää harkintansa mukaan. Mikäli tapahtuma järjestetään ilman yleisöä, tulee siitä informoida etukäteen.

22. Osallistujilla on mukana oma pyyhe ja oma tunnistettava juomapullo, jonka täyttämisestä pelaaja vastaa itse. Niitä säilytetään harjoituksen tai ottelun ajan erillään muiden varusteista ja juomapullosta ei saa juoda kukaan muu henkilö.

23. Suositellaan ottelutapahtumassa puhdasta, erillistä pyyhettä tai desinfiointiliinaa toimitsijapöydälle pallon kuivaamista/desinfioimista varten.

24. Kaikkien osallistujien on huolehdittava omasta käsihygieniastaan, jonka lisäksi on vältettävä yläfemmoja, läpsyjä, halauksia. Pelaajat, valmentajat, erotuomarit ja toimitsijat eivät kättele ottelutapahtumassa toisiaan, ennen tai jälkeen ottelun.

25. Niistämistä, yskimistä, aivastamista kentällä on vältettävä. Sylkeminen kentällä on kokonaan kielletty. Jos on yskittävä tai aivastettava, on se tehtävä hihaan tai paidan sisään.

26. Niistäminen tapahtuu kertakäyttönenäliinaan harjoitusalueen laidalla ja tämän jälkeen kädet tulee pestä tai desinfioida. Käytetty nenäliina laitetaan aina jätepisteeseen. Harjoitus- tai ottelutapahtuman järjestäjän on huolehdittava tarpeellisesta määrästä jätepisteitä kentän laidalla.

27. Kasvojen tarpeetonta koskettelua käsillä on vältettävä. Hiki kasvoilta on pyyhittävä paidan liepeellä, hihalla tai henkilökohtaisella pyyhkeellä.

Muuta

Lisätietoa harjoitteluun löytyy Olympiakomitean sivuilta.

Koko pdf-ohjeistus linkkeineen: https://www.basket.fi/site/assets/files/25850/harjoittelu-elokuu2020.pdf – jaathan tätä seurassasi!


Ystävällisin koristerveisin,

– – – – –

SUOMEN KORIPALLOLIITTO RY
+358 207 928 928| office@basket.fi

Suomen Koripalloliitto | Urheilupuistontie 3 | 02200 Espoo

www.basket.fi – Korista 24/7